Nyhet

Vammaiskortti otettiin käyttöön 2018

06.03.2024

Mikä on Vammaiskortti?

EU:n Vammaiskortti tulee Suomessa käyttöön loppukeväästä vuonna 2018. Yhtenäisellä Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline.

Palveluntarjoajille yhtenäinen kortti mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin.

Vammaiskortti on samanlainen kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa se tulee käyttöön. Kortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Vammaiskortissa voi olla joissain tapauksissa myös A-merkintä. Se tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

Kortin kääntöpuolelle on mahdollista valita symboleita ja QR-koodi, jonka taakse kortin käyttäjä voi itse tallentaa tietoja omasta avun ja tuen tarpeestaan. .

Vammaiskorttia eivät voi hakea kaikki. Suomessa korttia voi halutessaan hakea itselleen n. 300 000 ihmistä. Kortilla ei saa sosiaalietuuksia. Kortin käyttöönoton yhteydessä peritään myös nimellinen maksu.

Tällä hetkellä EU:n Vammaiskortti on tulossa käyttöön Suomen lisäksi Belgiassa, Italiassa, Kyproksella, Maltalla, Virossa ja Romaniassa. EU:n Vammaiskortti on jo otettu käyttöön Sloveniassa. Katso lisätietoa EU:n komission verkkosivuilta.

http://www.vammaiskortti.fi/wp-content/uploads/2016/06/Disability-Card-ver-052016_F_Suomi_malli3_piirrosMV-300x189.jpg

Kuva EU:n Vammaiskortista

Vammaiskorttia on kehitetty Suomessa Euroopan unionin Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelman tuella vuosina 2016-2017. Vuodesta 2018 lähtien kehittämistyötä tukee STEA Veikkauksen tuotoista.

http://vammaiskortti.fi/wp-content/uploads/2016/06/EU_flag_yellow_high.png    http://www.vammaiskortti.fi/wp-content/uploads/2018/01/Tuettu_Veikkauksen_tuotoilla_TUNNUS_Sininen_RGB.png